in

Hilang fokus punca tewas

20230504 133817
Sebahagian aksi menarik perlawanan sulung Malaysia - Laos malam tadi (Gambar oleh FAM)

PHNOM PENH, 7 Mei – Hilang fokus dianggap menjadi punca skuad bawah 22 (B-22) tahun negara tewas 0-2 kepada Thailand dalam aksi kedua Kumpulan B di Stadium Prince, di sini, hari ini.

Ketua jurulatih skuad B-22, E Elavarasan bagaimanapun menjelaskan bahawa peluang untuk merebut slot ke separuh akhir Sukan SEA Kemboja 2023 masih terbuka.

Katanya, barisan pemain negara tetap menunjukkan perkembangan positif walaupun mereka kini berdepan tugas getir apabila perlu menewaskan juara bertahan, Vietnam, Isnin ini.

“Malaysia bukan pasukan yang sangat lemah. Kami memulakan permainan hari ini dengan baik, namun kami bolos satu gol dan selepas itu kami hilang konsentrasi.

“Kalau kita dapat gol pun semangat akan naik juga dan dengan keadaan cuaca (panas) macam ini, siapa yang jaringkan gol dulu mereka akan dapat fokus untuk bertahan.

“Paling penting mentaliti pemain kami, mereka mahu bermain, mereka mahu menang dan saya yakin perlawanan seterusnya kami akan buat lagi baik,” katanya selepas perlawanan, lapor BH.

Kekalahan itu menyaksikan skuad negara jatuh ke tangga ketiga Kumpulan B dengan mengumpul tiga mata manakala Thailand dan Vietnam yang menghuni kedudukan dua teratas berkongsi enam mata.

Sementara itu ketua jurulatih Thailand, Ithsara Sritharo menyifatkan tempat ke separuh akhir masih belum terjamin buat pasukannya walaupun berjaya mengalahkan Malaysia.

“Ini adalah kemenangan hasil daripada usaha pemain dan semua staf. Selepas ini kami perlu melihat keadaan pemain dan kemungkinan kami perlu melakukan penggiliran pemain,” katanya. – nasionalkini.my

20230506 194028

Raja Charles III kini rasmi raja Britain

20230507 074609

Kes demam denggi meningkat