in ,

Siasatan polis terhadap Sanusi hampir selesai

RazarudinHusain
Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain

KUALA LUMPUR, 17 Julai – Polis hampir menyelesaikan siasatan isu kes 3R (Institusi Diraja, Agama, Bangsa) membabitkan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Berita Harian melaporkan, Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, ketika ini kertas siasatan itu sudah disiapkan lebih 90 peratus.

“Kertas siasatan sedang dilengkapkan pegawai penyiasat dari Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT), Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) berdasarkan segala maklumat yang sudah dikumpulkan.

“Ini termasuk keterangan daripada saksi yang berkaitan serta kenyataan yang dibuat oleh Menteri Besar Kedah itu. Sebaik kertas siasatan selesai, kita (polis) akan merujuk kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan susulan,” katanya kepada BH.

Razarudin berkata, PDRM berusaha sedaya upaya dalam melengkapkan kertas siasatan ini dalam kadar segera untuk ke langkah susulan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

“Saya juga berpuas hati dengan proses siasatan yang sudah dilakukan termasuk kerjasama dari Muhammad Sanusi yang sudah datang untuk proses rakaman percakapan di Bukit Aman, 14 Julai lalu,” katanya.

Muhammad Sanusi dalam satu siri ceramah sebelum ini didakwa mengeluarkan kenyataan yang dikatakan menghina Sultan Selangor.

Menerusi video yang tular, Muhammad Sanusi didapati meremehkan pelantikan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari, oleh Sultan Selangor berbanding dirinya yang dianggap wajar dilantik sebagai Menteri Besar Kedah oleh Sultan Kedah. – nasionalkini.my

03zale 1670075828

Naik taraf 436 klinik daif siap hujung tahun ini

AZ 1

80 peratus veteran ATM ceburi bidang usahawan