in ,

PPPM perlu teroka perniagaan bahan kitar semula – Tunku Azizah

2258321
Tunku Azizah (dua dari kanan) bersama Tengku Permaisuri Norashikin (tiga dari kiri) berkenan melawat ke tapak pameran kraf tangan selepas Majlis Perasmian Program Plastics Buster Beach-River-Park Clean Up Peringkat Kebangsaan Tahun 2023 di Stadium Tertutup Kuala Selangor hari ini. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR, 8 Julai – Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) perlu meneroka peluang perniagaan baharu termasuklah daripada bahan kitar semula, titah Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baginda yang juga Penaung Diraja Persatuan Pandu Puteri Malaysia bertitah, botol plastik mampu dikitar semula dan boleh dijadikan bahan dalam menghasilkan beg, kusyen serta selimut.

“Pada Mei tahun lepas saya telah ke Chelsea Flower Show (di England) dan saya amat kagum apabila memasuki satu reruai. Cantik tenunan dan hamparan beg, kusyen, selimut (yang dihasilkan daripada botol plastik).

“Yang saya nak kongsi mereka di England mengambil semua botol plastik lalu dicairkan bersama hampas padi di India menjadi benang serta ditenun untuk membuat karpet, beg dan selimut,” titah Tunku Azizah seperti dilaporkan Sinar Harian hari ini.

Seri Paduka Baginda bertitah demikian semasa merasmikan Program ‘Plastic Busters Beach-River-Park Clean Up Peringkat Kebangsaan 2023’ di Stadium Tertutup Kuala Selangor, di sini melibatkan 1,000 peserta selain ia turut dilaksanakan serentak di seluruh negara hari ini.

Turut berkenan berangkat ke majlis itu, Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin merangkap Penaung Diraja PPPM Cawangan Selangor.

Turut hadir, Yang Dipertua PPPM, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Tunku Azizah bertitah, program dan aktiviti pembersihan alam sekitar khususnya kawasan pantai yang dilaksanakan hari ini mampu menanam kesedaran pada semua peringkat masyarakat tentang kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. – nasionalkini.my

f

Wanita pengsan ketika mendaki di Bukit Jugra

WhatsApp Image 2023 07 08 at 3.25.42 PM

Dulu ibu bantu gadai barang kemas, kini Hillmen Hairstudio buka tiga cawangan