in

DUN UMNO perlu beri penjelasan sertai program PN

jailani
Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis, perlu memberikan penjelasan kepada UMNO

KUALA LUMPUR, 25 Ogos – UMNO meminta Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis, memberi penjelasan berhubung tindakannya menyertai program anjuran Perikatan Nasional (PN) di Johor, kelmarin.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, surat tunjuk sebab akan diberikan Lembaga Disiplin parti kepada Muhammad Jailani sebelum sebarang keputusan mengenai tindakan sewajarnya dibuat.

Beliau menegaskan, UMNO ada proses tersendiri untuk menguruskan isu berkenaan mengikut peruntukan yang ditetapkan.

“Kita ada proses (untuk menguruskan isu ini) dan akan keluarkan surat tunjuk sebab terlebih dahulu kepada beliau.

wajdi
Setiausaha Agung UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, surat tunjuk sebab akan diberikan Lembaga Disiplin parti kepada Muhammad Jailani sebelum sebarang keputusan mengenai tindakan sewajarnya dibuat.

“Seterusnya beliau akan diminta menjawab surat tunjuk sebab berkenaan, sebelum sebarang tindakan lanjut dimuktamadkan.

“Surat berkenaan belum dikeluarkan setakat ini, kerana kita baru terima laporan mengenai kejadian ini semalam dan sebarang perkembangan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” katanya kepada BH.

Semalam, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya ada menerima laporan berkaitan penyertaan Muhammad Jailani yang juga EXCO Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan Melaka dalam program anjuran PN, selain memaklumkan akan melakukan sesuatu.

Ia susulan tindakan ADUN Melaka itu yang dilihat menyertai Majlis Pengumuman Calon PN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram di Bakri, Johor.

Dalam pada itu, Muhammad Jailani ketika mengulas isu berkenaan, mempertahan tindakannya dengan menegaskan kehadiran beliau di majlis terbabit bukan atas kapasiti sebagai ADUN UMNO.

Sebaliknya, beliau berkata  tindakan hadir sebagai mewakili pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Muafakat Nasional (MN) yang diterajui bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa.

Kehadiran Muhammad Jailani bersama program PN kelmarin bukan yang pertama kerana dilihat menyertai penyokong PAS diketuai Annuar ketika proses penamaan calon di Ketereh, Kelantan pada 28 Julai lalu. – nasionalkini.my

KOSMA Business Hotel lokasi strategik untuk semua

Dua kes cacar monyet dikesan