in ,

Tun Arifin Zakaria bersara sebagai Pengerusi PNB berkuat kuasa 6 Mei

pnb2

KUALA LUMPUR 5 Mei – Permodalan Nasional Berhad (PNB) mengumumkan persaraan Tun Arifin Zakaria sebagai Pengerusi Kumpulan PNB dan Pemegang Amanah Yayasan Pelaburan Bumiputra (YPB).

Ia berkuat kuasa mulai esok, 6 Mei 2023, selepas beliau menamatkan penggal perkhidmatan dua tahun, menurut PNB dalam kenyataan hari ini.

Susulan pengumuman itu, pelantikan Pengerusi Kumpulan PNB yang baharu akan dibuat oleh YPB dalam masa terdekat.

pnb
Tun Arifin Zakaria bersara sebagai Pengerusi PNB berkuat kuasa 6 Mei 4

Tun Arifin, yang dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan PNB pada 2021, telah memainkan peranan penting dalam mengukuhkan tadbir urus syarikat.

Di bawah kepimpinan beliau, PNB telah membangunkan rangka kerja dalaman bagi menilai pengarah dan ketua eksekutif, serta mentauliahkan kakitangan kritikal syarikat pelaburannya bagi memastikan kekuatan Lembaga Pengarah masing-masing.

Di samping itu, Tun Arifin turut menerajui dan membimbing PNB dalam inisiatif Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

WhatsApp Image 2023 05 05 at 9.27.33 PM 1
Tun Arifin Zakaria bersara sebagai Pengerusi PNB berkuat kuasa 6 Mei 5

Pada April 2022, PNB melancarkan Rangka Kerja Kelestarian PNB, yang bertujuan untuk menyampaikan manfaat bukan sahaja kepada pihak berkepentingannya tetapi juga untuk pasaran yang lebih luas dan negara.

Presiden & Ketua Eksekutif Kumpulan, Ahmad Zulqarnain Onn dalam kenyataan itu merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tun Arifin bagi pihak Lembaga Pengarah dan Warga PNB.

Beliau menyifatkan perkhidmatan dan kepimpinan cemerlang Tun Ariffin sejak dua tahun lalu telah memberikan sumbangan besar kepada pertumbuhan PNB, ASNB, dan Kumpulan Syarikat PNB.

“Pengalaman luas beliau dalam perkhidmatan awam amat berharga, dan kami berterima kasih atas legasi yang beliau tinggalkan,” katanya. – nasionalkini.my

th33

Pelantikan Syed Hamadah bakal pacu TH ke tahap lebih cemerlang

BN PH 1

BN, PH hampir selesai pembahagian kerusi hadapi PRN – Zahid Hamidi