in

Hampir setengah juta kanak-kanak jadi pelarian

20230513 075842
Konflik di Sudan menyaksikan hampir setengah juta kanak-kanak menjadi pelarian - Gambar oleh Agensi

NEW YORK, 13 Mei – Sekurang-kurangnya 450,000 kanak-kanak di Sudan terpaksa menjadi pelarian akibat pertempuran yang berterusan, menurut Agensi Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

Selama berminggu-minggu negara Afrika yang dilanda konflik itu diselubungi keganasan antara Angkatan Tentera Sudan (SAF) dengan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF).

Dianggarkan 82,000 kanak-kanak melarikan diri ke negara jiran, manakala kira-kira 368,000 lagi kehilangan tempat tinggal, kata UNICEF dalam satu kenyataan, dipetik dari Agensi.

“Konflik kejam di Sudan mengakibatkan korban yang dahsyat ke atas kanak-kanak di negara itu.

“Beribu-ribu mengalami peristiwa yang sangat traumatik atau dihalau dari rumah mereka untuk mencari keselamatan relatif,” kata Pengarah Eksekutif UNICEF, Catherine Russell.

Lebih 164,000 orang mencari perlindungan di Republik Afrika Tengah, Chad, Mesir, Ethiopia, Libya dan Sudan Selatan sejak keganasan meletus pada 15 April lalu, menurut agensi pelarian PBB.

UNICEF juga memberi amaran bahawa musim hujan boleh meningkatkan risiko penyakit.

Pihak Sudan yang bertelagah menandatangani komitmen lewat Khamis lalu mengenai garis panduan untuk membenarkan bantuan kemanusiaan.

Sejak 15 April, lebih 550 orang terbunuh dan ribuan cedera dalam pertempuran antara dua jeneral yang bertelagah, ketua tentera Abdel Fattah al-Burhan dan komander RSF, Mohammed Hamdan ‘Hemedti’ Dagalo.

Perselisihan faham mencetuskan ketegangan sejak beberapa bulan kebelakangan ini antara kedua-dua pihak mengenai integrasi RSF ke dalam angkatan bersenjata, syarat utama perjanjian peralihan Sudan dengan kumpulan politik.

Sudan tidak mempunyai kerajaan yang berfungsi sejak 2021 apabila tentera memecat pemimpin kerajaan peralihan Perdana Menteri, Abdalla Hamdok dan mengisytiharkan darurat dalam satu tindakan yang dikecam oleh kuasa politik sebagai ‘rampasan kuasa’.

Tempoh peralihan bermula pada Ogos 2019 selepas penyingkiran Presiden Omar al-Bashir, dijadualkan berakhir dengan pilihan raya pada awal 2024. – nasionalkini.my

20230513 000030

Alicia Amin calon 2 kategori ABPBH

20230506 104807

Sasaran 40 pingat emas mungkin tersasar