in

Rayuan pengampunan Najib: UMNO mohon atas dasar simpati

2155880 1
Rayuan pengampunan Najib

KUALA LUMPUR – UMNO tidak berniat mendesak Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, susulan rayuan pengampunan penuh ke atas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, permohonan itu dibuat atas dasar bersimpati dan berharap ia mendapat pertimbangan yang sewajarnya.

“Kita tidak berhasrat mendesak tetapi kita mohon agar Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong agar dapat mempertimbangkan rayuan daripada UMNO.

“Kita bergembira bersama dalam iftar hari ini tetapi bekas pemimpin kita berada dalam penjara dan menikmati makanan, berbuka puasa dalam penjara.

“Kita amat bersimpati dan kita doakan beliau diberi kekuatan serta berdoa lagar embaga pengampunan dapat beri pertimbangan (kepada rayuan),” katanya ketika berucap pada majlis berbuka puasa UMNO di Pusat Dagangan Dunia (WTC), pada Jumaat.

Majlis Kerja Tertinggi UMNO hari ini memohon pertimbangan agar Yang di-Pertuan Agong memberi pengampunan penuh kepada Najib, yang kini sedang menjalani hukuman penjara selepas didapati bersalah menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd.

Rayuan tersebut dibuat susulan keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini menolak permohonan bekas Perdana Menteri itu untuk menyemak semula sabitan dan hukuman penjara berhubung dengan kes SRC.

Sementara itu, Ahmad Zahid juga mengesahkan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2023 akan diadakan awal, iaitu pada 7 hingga 10 Jun depan, bagi membolehkan persiapan pilihan raya negeri dilakukan.

2150732

Misi perdagangan ke Turkiye jana RM1.1 bilion

2158183

Syamsul, Puteri Sarah setuju cerai 18 April ini